Trafik Güvenlik Aynası Seçiminde Dikkat Edilecekler Nelerdir ?
Trafik Güvenlik Aynası, açık veya kapalı otoparklarda, anayol-tali yol kavşaklarında, araç-yaya trafiğinin kesişim noktalarında yerleşimi yapılan cam veya akrilik malzemeden üretilen ayna çeşitleridir. Güvenlik Aynaları dış bükey olarak üretilir ve bu fiziksel şekil nedeniyle geniş bir görüş açısı sunarlar. Görünmeyen noktada yer alan araç veya yayanın görüş alanına alınması nedeniyle önemli bir trafik güvenlik ekipmanıdır.
Trafik güvenlik aynası seçiminde dikkat edilmesi gerek konuların başında yerleşim yapılacak yere uygun ölçüde ayna seçimi yer almaktadır. Doğru ölçüde seçilmemiş ayna, gerekli görüş açısını sunmayacaktır. Gerekli görüş açısının sağlanabilmesi için bazı alanlarda birden fazla ayna yerleşimi gerekebilir.
Bir diğer konu ise malzeme seçimidir. Cam veya akrilik malzemeden üretilen trafik aynaları farklı özellikler taşırlar. Cam aynalar; Cam malzeme yapısı gereğince daha keskin bir görüş sağlar, Uzun yıllar boyunca aynı formda kalır, Ağır hava şartlarına dayanıklıdır. Akrilik aynalar ise; Akrilik ayna cam aynaya kıyasla %50 daha hafif olup montaj ve nakliye kolaylığı sağlamaktadır, Trafik güvenlik aynaları 2 mm darbeye dayanıklı akrilik malzemeden üretilmektedir, Akrilik aynalar cam aynaya kıyasla darbeye mukavemeti daha fazladır, Akrilik aynaların kırılması durumunda cam parçaları oluşmayacağından daha güvenli olup, yaralanmaları ve kesilmeleri önlemektedir.
Trafik Güvenlik Aynası Montaj Ekipmanları
Güvenlik aynaları direk veya duvara monte edilebilirler. Eğer uygun açıyı sağlayacak duvar, kolon gibi istinat yerleri bulunmuyorsa ayna için galvaniz yuvarlak kullanılması gerekir. Galvaniz yuvarlak direklere aynalar için özel üretilmiş kelepçeler kullanılarak montajı yapılmaktadır. Bu ürüne https://www.ileritrafik.com/trafik-guvenlik-aynasi-ayagi-2459 sayfasından ulaşabilirsiniz. Direk olarak omega direk de tercih edilebilir.
Trafik Güvenlik Aynası Direği Montajı İçin Zemin Bilgisi ve Hazırlığı
Trafik Güvenlik Aynası Direği (Galvaniz veya Omega Direk) açık ve kapalı alanlarda genellikle aşağıdaki tip zeminlere monte edilmektedir;
- Beton
- Asfalt
- Kilit Taş
Beton ve asfalt zeminlere yapılacak montaj esnasında zeminin düz ve temiz olması, bağlantı ekipmanlarının bağlanacağı yerin sağlam ve yıpranmamış olmaması gerekir. Parçalanmış ve yıpranmış beton ve asfalt yüzeylere sabitlenecek direkler devrilme ve oynama yapacağı için güvenlik sorunu oluşturacaktır. Kilit taş (parke) zeminlerde kilit taş uygulamasının üzerinden biraz zaman geçerek zeminin sıkılaşmış olması gerekir. Eğer kilit taş uygulaması yeni yapılmış ve halen taşlar yerine oturmamışsa, direk montajı öncesinde direk flanşından daha büyük bir alandaki kilit taşlar sökülerek ilgili alana beton dökülmesi gerekmektedir. Flanşsız direklerde ise zemine çakma veya beton uygulaması ile sabitleme yapılması gerekir.
Trafik Güvenlik Aynası Açısı Nasıl Olmalıdır?
Otopark aynası montajında doğru açının belirlenmesinin en doğru yolu, aynayı geçici olarak sabitleyip aynayı kullanacak araç kullanıcısının bulunacağı açıdan bakmak olacaktır. Dış bükey aynalar her ne kadar geniş açı sunsalar da bütün yönleri gösteremezler. Trafiğin sol ve sağ yönden geldiği cadde ve sokak çıkışlarında her iki yöne de trafik aynası koymak gerekir. Görüş açısının yetersiz kaldığı yerlerde ayna çapının büyümesi fayda sağlayacaktır.
Siz de fikrinizi belirtin