Yol Kasisi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yol kasisi araç trafiğini yavaşlatmak, kontrol altına almak amacıyla yol üzerine inşa edilen yükseltilerdir. Hız kesicilerin trafik standartlarına uygun olarak üretilmesi gerekmektedir. Standartlara uygun olarak üretilmeyen hız bariyerleri, trafik kazalarına yol açabilir. Hız kesici kasislerin üzerinde mutlaka gece görüşü sağlamak amacıyla reflektif (yansıtıcı) olmalıdır. Bu reflektif malzeme kauçuk yol kasisli çeşitlerinde genellikle termo ile uygulanan reflektif folyodur, plastik yol kasisi çeşitlerinde ise reflektör ile uygulanır.

Yol kasisi seçerken öncelikli olarak malzeme tercihinden bulunmak gerekir. Kauçuk kasisler daha yumuşak ve esnek bir geçiş sağlarken, plastik kasisler sert ve uyarıcı bir kasis uygulaması sunarlar. Ortalama bir kasisten araçların geçiş hızı 20 km/saat iken yüksek etkili plastik kasislerde bu 10 km/saat kadar düşer. Kasis seçiminde malzeme tercihi aynı zamanda kasisin üzerinden geçecek araç tonajlarını da belirler. Kauçuk kasisler esnek yapısı nedeniyle daha ağır tonajlı araçların geçişine imkan sağlar. Bu yüzden yoğun araç trafiğinin olduğu yerlerde kauçuk kasis tercih edilmesi doğru olacaktır.

Yol Kasisi Montaj Ekipmanları

Hız kesici yol kasislerinin montajı beton, asfalt veya kilit taş zemine sabitlenmesi şeklinde olur. Bunun için öncelikle zemine sabitlemeyi sağlamak amacıyla plastik dübel ve trifon vida kullanılmalıdır.

Yol Kasisi Montajı İçin Zemin Bilgisi ve Hazırlığı

Yol tümsekleri açık ve kapalı alanlarda genellikle aşağıdaki tip zeminlere monte edilmektedir;

  • Beton
  • Asfalt
  • Kilit Taş

Beton ve asfalt zeminlere yapılacak montaj esnasında zeminin düz ve temiz olması, bağlantı ekipmanlarının bağlanacağı yerin sağlam ve yıpranmamış olmaması gerekir. Parçalanmış ve yıpranmış beton ve asfalt yüzeylere sabitlenecek yol kasisleri araç geçişleri ile birlikte hareket edeceği için tehlike arz edecek ve rutin kullanımda sorun oluşturacaktır. Kilit taş (parke) zeminlerde kilit taş uygulamasının üzerinden biraz zaman geçerek zeminin sıkılaşmış olması gerekir. Eğer kilit taş uygulaması yeni yapılmış ve halen taşlar yerine oturmamışsa, yol kasisi montajı öncesinde yol kasisinin uygulanacağı alandaki kilit taşlar sökülerek ilgili alana beton dökülmesi gerekmektedir.

Yol Kasisi Zemin Montajı Nasıl Yapılır?

Yol Kasisi montajı yapılacak yere bütün set halinde dizilerek yerleştirilir ve zeminde delik açılacak yerler işaretlenir. Hız kesici kasis seti kenara alınır ve işaretlenen yerler hilti veya matkap ile delinir. Plastik dübel zemine çekiç ile yerleştirildikten sonra yol kasisi parçalarının delikleri dübel delikleri ile üst üste gelecek şekilde yerleştirilir. Trifon vidalar kasis gövde ve kapaklarında yer alan deliklerden geçirilerek lokma ile sıkılarak sabitlenir.