Binek Araçlar İçin Otopark Ölçüleri
“Bu otopark çok dar, yok mu bunun bir standardı?” sorusu zorla park edebildiğimiz otoparklarda hemen aklımıza gelir. Evet, otoparkların bir standardı var. 1993 yılında Resmi Gazetede yayınlanan Otopark Yönetmeliği ile Türkiye`de otopark ölçülerine dair standartlar belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre her bir araç için manevra alanı dahil minimum otopark metrajı 20 metrekaredir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre ise; binek araçlar için park yeri uzunluğu 5 metreden, genişliği ise 2.5 metreden kısa olamaz.
Araç Stoperi Yerleşimi
Stoperler, araçların otopark duvarına çarpmasını engellemek ve doğru park etmesine yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Binek araç park yerlerinde ön park çizgisinden 80 cm geriye sabitlenir. Kauçuk, plastik veya metal (boru) malzemeden üretilir. Tek parça stoperlerin minimum 180 cm, iki parça halinde olan stoperlerin her birinin minimum 50 cm olması gerekir. Stoper yüksekliğinin maksimum 12 cm olması stoperin araç altına çarpmasını engeller.
Park Yerleri Ayırıcı Şerit Düzenleme
Yanyana iki aracın park ettiği planlamalarda iki park yerinin birbirinden en belirgin ve ergonomik olarak ayrılması önemlidir. Şerit düzenleme için yol çizgi boyası, plastik şerit düzenleme butonları, kauçuk şerit düzenleme butonları tercih edilebilir. Şerit düzenleme butonları yol çizgi boyasının üzerine uygulanabilir. Her ne kadar boru tipi stoperler de şerit düzenleme de kullanılıyor olsa da çabuk yıpranması, araçlara zarar vermesi ve yaya güvenliğine zarar vermesi nedeniyle önerilmemektedir.
Engelli Park Yerleri
Otopark yönetmeliğine göre her 20 park yerinde birisi engelli park yeri olarak ayrılır ve engelli işareti ile işaretlenerek belirlenir. Kısacası her park yerinde yüzde 5 oranında engelli park yeri ayrılır. Ayrılan bu engelli park yerlerinin bina ve asansör giriş-çıkışlarına en yakın yerde olması gerekmektedir. Engelli park yerlerinin 3mt olarak tasarlanması önerilmektedir.